Afkortingen en uitleg

Binnen het vakgebied hosting worden allerlei technische termen en afkortingen gebruikt. Sommige bent u op deze site misschien al tegenkomen. Met andere zult u te maken krijgen wanneer u een hostingpakket aanvraagt. Hieronder zijn de belangrijkste hostingtermen op een rijtje gezet.

Domeinnaam
Een domeinnaam is een virtueel adres op internet. Domeinnamen bestaan uit twee verschillende onderdelen: een naamgedeelte (ook wel Second-Level Domain genoemd) en een extensie (het zogenaamde Top-Level Domain). In de domeinnaam mijndomein.nl is 'mijndomein' dus het naamgedeelte en '.nl' de extensie. Domeinnamen kunnen onder meer worden gebruikt voor het versturen van e-mail en het opzetten van websites.
FTP
Het File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat (internet)computers in staat stelt bestanden naar elkaar te sturen. U kunt via FTP bestanden overbrengen naar uw eigen harde schijf (downloaden), maar ook bestanden van uw eigen computer naar een andere computer kopiëren (uploaden).
HTML
HyperText Markup Language (HTML) is de taal die gebruikt wordt om documenten voor het World Wide Web te maken. Browsers zijn in staat HTML te vertalen in documenten met tekst, beeld en geluid. De HTML-tekst van een pagina wordt ook wel pagesource of broncode genoemd.
ISP
Een Internet Service Provider (ISP) is een bedrijf dat particulieren en bedrijven toegang verschaft tot internet en andere gerelateerde diensten aanbiedt (zoals bijvoorbeeld hosting). Een ISP beschikt over krachtige computers (servers) die permanent in verbinding staan met internet. Er zijn applicatieproviders, inbel- (of access) providers en hostingproviders. Veel ISP’s combineren met name de laatste twee diensten.
POP3
Het Post Office Protocol 3 (POP3) is het standaardprotocol voor het ontvangen van e-mail. POP zorgt ervoor dat u de mail die binnenkomt via de server van uw ISP kunt downloaden naar uw eigen PC.
SMTP
Het Standard Mail Transfer Protocol (SMTP) is het standaardprotocol voor het verzenden van e-mail.
WWW
Het World Wide Web (WWW) is het geheel van alle hypertext servers (HTTP servers) die HTML pagina\'s met tekst, plaatjes, muziek et cetera kunnen weergeven.
Webmail
Webmail is een dienst die internetgebruikers in staat stelt e-mails te ontvangen en te versturen met behulp van een gewone browser als Internet Explorer of Netscape. Als u gebruikt maakt van webmail bent u dus niet langer afhankelijk van het e-mailprogramma (bijvoorbeeld Outlook) dat op uw eigen computer geïnstalleerd is. U kunt op iedere PC met een internetverbinding, waar ook ter wereld, altijd uw e-mails lezen.