Voordat je begint is het altijd aan te raden eerst de documentatie van een extensie door te nemen. De meeste extensies hebben websites en forums en het is een goed idee om hier eerst te kijken. Als er een README- of LEESMIJ-bestand bij de extensie zit, lees die dan.

Automatische installatie

Voor de meeste extensies en gebruikers is de procedure als volgt:

  • Download de extensie als zip-bestand naar je lokale machine.
  • Ga naar de backend van je Joomla! website en kies Extensies / Beheren / Installeren
  • Klik op de knop Bladeren en selecteer het extensie-pakket op je lokale machine.
  • Klik op de knop Uploaden en installeren.
  • Sommige extensies leveren wellicht nog meer instructies voor de installatie.
  • Let op : modules en plugins moeten meestal eerst worden geactiveerd voordat ze werken.

In sommige gevallen werkt de bovenstaande procedure niet.

Soms moet je het zipbestand eerst lokaal uitpakken voor de installatie. Als je een melding krijgt dat het bestand niet in het juiste formaat is, is dat vaak een indicatie dat je het eerst moet uitpakken. Probeer de individuele bestanden na het uitpakken te installeren. Opmerking: de bestanden die je met de Joomla!-installer upload moeten gezipped zijn.

Soms kun je de automatische installer niet gebruiken. Bijv. grote extensies kunnen de maximale uploadgrootte zoals ingesteld door je hostingprovider overschrijden.

Als je een melding ziet zoals:

Warning: is_dir() [function.is-dir]: open_basedir restriction in effect. File(/) is not within the allowed path(s): ...

komt dit door een beperking van je hostingaccount en een Joomla! bug (deze probeert te controleren of de rootdirectory bestaat). Je kunt dan niet de automatische installer gebruiken.

 


Handmatige installatie

Pak eerst alle bestanden uit op je lokale machine. Zet ze dan met FTP in een map in de installatie-directory (bijv.: administrator/components/com_installer/components) voor het type extensie dat je wilt installeren. Start dan de installer, maar selecteer "installeer van directory" en geef de juiste mapnaam in. Deze mapnaam moet een absoluut pad zijn vanaf de root.