Welke soorten hosting?

Het is niet altijd even makkelijk om een keuze voor een bepaald type hosting te maken. Er bestaan namelijk verschillende hostingvormen die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Om u een beetje wegwijs te maken hebben we de drie basistypen van webhosting hieronder op een rijtje gezet.

Virtual hosting
Virtual hosting houdt in dat u schijfruimte huurt op een server van een hostingprovider. De server zelf deelt u met andere klanten. De ruimte die u huurt kunt u gebruiken voor e-mail en het plaatsen van uw website. Vooral als u een kleine website online wilt brengen is virtual hosting een verstandige keuze. Dit type hosting is ook geschikt voor websites die als niet-bedrijfskritisch worden beschouwd. Het voordeel van virtual hosting is dat de kosten laag blijven, terwijl u toch gebruik kunt maken van professionele voorzieningen.

Dedicated hosting
Ook bij dedicated hosting wordt de (bedrijfs)website geplaatst op een server van de hostingprovider. Anders dan bij virtual hosting deelt u de server niet met andere klanten, maar heeft u een eigen server tot uw beschikking. Dit type hosting wordt vaak gekozen door bedrijven die geen eigen technische dienst hebben om het onderhoud en beheer van de server te verzorgen, maar wél hoge eisen stellen aan de bereikbaarheid van hun website. Als u een druk bezochte of bedrijfskritische site hebt is dedicated hosting een goede keuze.

Co-located hosting
Bij co-located hosting staat de bedrijfswebsite op de server van het bedrijf zelf. Deze server wordt vervolgens geplaatst in de technische ruimte van de hostingprovider. Deze afgeschermde ruimte is door middel van 19" racks speciaal ingericht voor het plaatsen van webservers en internetapparatuur. De ruimte is meestal beveiligd en voorzien van back-up stroomvoorzieningen. Het bedrijf huurt een plek in een 19" rack en plaatst daar vervolgens de eigen server in. De verantwoordelijkheid voor het beheer en het onderhoud van de server blijft bij het bedrijf; de hostingprovider biedt de ruimte en de internetverbinding. Co-located hosting wordt vaak gekozen door bedrijven die een eigen technische dienst hebben, maar niet over de juiste omgeving beschikken om een server te plaatsen.